Hoe nuttig is ESTA

De ESTA-aangifte stelt u vooral in staat om uzelf te bevrijden van een traditionele visumaanvraag als uw reis niet langer duurt dan 90 dagen. Dankzij het Visa Waiver Programma kan elke burger van een van de 40 deelnemende landen deze reistoestemming aanvragen voordat hij naar de Verenigde Staten vertrekt. De ESTA staat toe om:

  1. Een visum voor zakenreizen: vergaderingen bijwonen, contracten ondertekenen met partners, maar ook deelnemen aan kortdurende en onbetaalde trainingen;
  2. Een visumtoerist voor reizen naar de VS : om vrij door het land te reizen, om deel te nemen aan verschillende culturele activiteiten, om cursussen te volgen, op voorwaarde dat ze geen studiepunten verstrekken voor het behalen van een universitair diploma.

ESTA is een systeem dat in 2009 werd ingevoerd om reizigers veiligere reisomstandigheden te bieden en zo de veiligheid van het Amerikaanse grondgebied te versterken. De verwerkingskosten (minimaal $ 21 sinds mei 2022) worden gebruikt om de bestaande beveiligingssystemen te moderniseren, maar ook om het toerisme naar de Verenigde Staten te bevorderen.

Om uw ESTA-aangifte in te vullen, kunt u het proces voltooien op de officiële Amerikaanse douanewebsite of profiteren van volledige assistentie door een speciaal formulier te gebruiken.

Functies van de afdeling Binnenlandse Veiligheid

Het Department of Homeland Security werd in 2002 opgericht als reactie op de aanslagen van 11 september om de interne veiligheid van de Verenigde Staten te vergroten.

Het bestaat uit 15 federale agentschappen en opereert onder auspiciën van de Amerikaanse regering. De functies van DHS zijn divers. Deze specifieke dienst zorgt onder meer voor het beheer van het Visa Waiver Program (VWP). Reizigers die zonder visum naar de VS willen reizen, moeten een ESTA-formulier invullen, dat meerdere vragen bevat met betrekking tot de identiteit van de aanvrager, zijn gezondheidstoestand, zijn strafblad … Deze antwoorden worden vervolgens naar het DHS gestuurd dat beslist het al dan niet verlenen van de verblijfsvergunning van de aanvrager. Sterker nog, de autoriteiten die de terroristische dreiging zoveel mogelijk willen beperken, kunnen er bij een ‘risicovol’ profiel voor kiezen het document niet af te geven.

Paspoorten geautoriseerd om in de Verenigde Staten te blijven

Als u van plan bent om naar de Verenigde Staten te gaan, houd er dan rekening mee dat u een geldig paspoort moet hebben, anders wordt het instappen geweigerd. Twee soorten paspoorten worden momenteel geaccepteerd:

Een paspoort is 10 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. Heeft u geen paspoort of is deze verlopen, ga dan naar het gemeentehuis. Er zijn verschillende documenten vereist:

Mensen die in het buitenland wonen, moeten een aanvraag indienen bij het consulaat en een bedrag van 96 euro betalen.
Denk er ook aan om, voordat u naar de Verenigde Staten vertrekt, te controleren of het nummer op uw paspoort hetzelfde is als het nummer dat op uw ESTA staat vermeld. Als u in de tussentijd uw paspoort heeft gewijzigd, moet u ESTA opnieuw aanvragen.